2024/03/19 at 9:13 AM
Banner Top

2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri H Grubu’ndaki liderlik maçında, 2018 Dünya Kupası şampiyonu Fransa karşısında tarihi bir galibiyet elde eden Türkiye Avrupa Futbolunu salladı.
Horozlar karşısında 10 yıl sonra rakip olduğumuz mücadelede Konya’da tarih yazan A Milli Takımımız, bu zaferle hem güçlü rakibini tarihinde ilk kez mağlup etti hem de grupta liderliği tek başına ele geçirdi.
Rusya’da geçtiğimiz yaz düzenlenen Dünya Kupası’nda mutlu sona ulaşan teknik direktör Didier Deschamps’ın öğrencileri, kadrosunda Griezmann, Pogba ve Mbappe gibi dünyaca ünlü yıldızlarıyla Konya’da isabetli şut bile bulamadan evlerine döndüler.

Fransa ile daha önce oynadığımız 4 maçın hepsinde rakibimiz sahadan galibiyetle ayrılırken, Türk Milli Takımı bu kez tarihi değiştirmeyi başardı.

Fransa’ya 90 dakika boyunca tek bir net fırsat vermeyen Ay- Yıldızlılar, Şenol Güneş önderliğinde gecenin en dikkat çekici sonucuna imzasını atarak, tüm Türkiye’yi büyük bir sevince boğarken Avrupa’da da gündemin baş sırasına oturdu.
10 yıl sonra ilk kez bir maçta isabetli şut atamayan Fransa karşısında harika bir performans sergileyen milli takım futbolcularının başarısı Avrupa basınında da büyük yankı uyandırdı.

Fransa’nın köklü medya kuruluşlarından L’Equipe, Fransa’nın performansının hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Fransız file bekçisi Hugo Lloris’in Fransa’yı farklı mağlubiyetten kurtardığı belirtilirken, “Lloris, mavileri korkunç batıştan korudu, Maviler, Konya’da nakavt oldu.” başlığı atıldı.
Gazete ayrıca, Türkiye’nin Fransa karşısında etkili bir oyun oynadığının altını çizerken, “Müthiş bir şekilde savaşçı ve çok başarılı olan Türkler, Dünya Kupası’ndan bu yana Fransa’ya ikinci yenilgisini tattırdı” ifadelerini kullandı.

France Football’un internet sitesinde ise Fransa’nın performansı “korkunç” olarak nitelendirilerek, “Türkiye, fiziksel gücü, azmi, organize savunması ve hücum performansıyla haklı bir galibiyet alarak liderliği elde etti. Fransa, 90 dakika boyunca baskı altındaydı. Türkiye, bu zaferle EURO 2020’ye katılma yolunda büyük avantaj yakaladı.” denildi.

Daily Mail: “Son Dünya şampiyonu Türkler karşısında şoke oldu” derken

Foot Mercato’nun internet sitesinde, “Türkiye’den Fransa’ya tokat.” başlığına yer verildi.

Le Monde gazetesinde Konya Büyükşehir Belediye Stadı’ndaki atmosfere vurgu yapılarak, “Türkiye, durgun Fransa karşısında emin adımlarla galibiyete ulaştı. Taraftarlarının tezahüratlarıyla oyunu domine eden Türkiye, galibiyet serisi yakalayarak liderliği ele geçirdi. İki devrede de aynı ritmle oynayan Türkiye’ye direnen tek isim, takımın kaptanı ve kalecisi Hugo Lloris oldu.”
“Fransızlar, Türk hamamında boğuldu.” başlığı atılan Le Figaro’nun maç yazısında, Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Paul Pogba gibi yıldız futbolcuların performansı eleştirildi. Haberde, “Fransız futbolcular, yaklaşık 40 bin taraftarın izlediği maçta mücadele etmekten kaçar gibiydi. Anadolu topraklarında taraftarların sersemletici ıslıklarıyla uyuşan Fransızların kalesi iki golle sarsıldı” ifadelerine yer verildi.
UEFA ise, “Yeniden dirilen Türkiye, Fransa’yı devirdi.” yorumunu yaptı. A Milli Takımımız Avrupa’yı sallarken, bir çok ilke de imza attı.
Fransızlar karşısında iç sahada ilk gollerimizi atarken, rakibe tarihi galibiyetimiz dışında bir hayal kırıklığı daha yaşattık. Horozlar, kalemize 90 dakika boyunca sadece 4 şut atabildi ve hiçbirinde isabet bulamadı. Böylece Fransızlar, son 10 senede ilk kez bir maçı isabetli şut atamadan tamamladı.

Şimdiye dek hücum performansları ve mucizevi dönüşlerle anılan A Milli Takım bu kez savunmasıyla anılmaya başladı.
Grupta 3 maçta da kalesini gole kapatmayı başaran A Milli Takım’da Merih Demiral ve Kaan Ayhan’ın savunmanın göbeğindeki uyumu dikkatlerden kaçmadı.
Şenol Güneş’in takımın başına geçmesiyle savunmanın göbeğini emanet ettiği Kaan ve Merih’in görev aldığı maçlarda deplasmanda Arnavutluk’u geçen Milliler, iç sahada da Moldova ve Fransa engellerini kayıpsız geçti. Özellikle Fransa maçında Giroud, Griezmann, Mbappe, Coman gibi dünyaca ünlü yıldız isimlere geçit vermeyen ikili Milli takımın attığı ilk gole de birlikte imza attı. Kullanılan serbest vuruşta Merih’in kafayla indirdiği topu Kaan Ayhan filelere yolladı.
Geçtiğimiz sezon Aytemiz Alanyaspor’da gösterdiği performansla İtalya Serie A ekiplerinden Sassuolo’ya transfer olan Merih Demiral, devlerin radarına girerken, Genç savunmacıyı, Fransa maçında Juventus Sportif Direktörü Fabio Peratici izledi ve beğendi. Bu sezon Fortuna Düsseldorf formasıyla Almanya Bundesliga’da 28 maça çıkan Kaan Ayhan, Milli Takım’ın uzun süredir özlemini çektiği sağlam savunma, topu geriden oyuna sokma, hücuma katkı özelliklerini barındıran savunmanın temel taşlarından biri oldu.

Rumen teknik adam Lucescu’dan aldığı A Milli Takımı adeta ayağa kaldıran Şenol Güneş ise, 3’ü resmi 2’si hazırlık olmak üzere 5 maçtan 5 galibiyet çıkarmayı başardı ve ilk kez 5’te 5 ile başlangıç yapan teknik direktör olarak A Milli Takım tarihine geçti.
Şenol Güneş yönetimindeki milliler 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri H Grubu’nda önce Arnavutluk’u 2-0, ardından Moldova’yı 4-0 yendi.
Elemelere şahane bir başlangıç yapan A Milli Takımımız, hazırlık maçlarından Yunaistan’ı 2-1, Özbekistan’ı ise 2-0 yenerek galibiyet serisini sürdürdü.
2018 Dünya Kupası’nı kazanarak tarihi bir başarı elde eden Fransa’yı 2-0’lk skorla deviren Türkiye, eleme maçlarında 3’te 3 yaparkan, Güneş’le çıktığı 5 maçta da galibiyet almayı başardı.

A Milli Takımımız, EURO 2020 Elemeleri H Grubu dördüncü maçında 11 Haziran Salı günü deplasmanda İzlanda ile karşı karşıya gelecek.

Banner Content
Tags: , ,

Related Article