2024/03/19 at 10:42 AM
Banner Top

Cumhuriyet’le yaşıt İzmir’in ulu çınarı Altınordu 95. yaşında. Kırmızısı şehit kanlarını, mavisi çelik gibi güçlülük ve kararlığı simgeleyen kırmızı lacivertli kulüp, İzmir’in diğer asırlık çınarları gibi Türklüğün, milliyetçiliğin ve Kuvay-ı Milliye ruhunun rüzgarlarıyla 26 Aralık 1923 tarihinde 11 kişi tarafından İzmir’de kuruldu.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan kısa bir süre sonra Kurtuluş Savaşı nedeniyle kulüp bünyesinde ara verilen sportif faaliyetler tekrar başladı.
İzmir’de 1912 yılında Karşıyaka ve 1914 yılında ise Altay’ın yanı sıra Eşrefpaşa’da Altınay, Mısırlı Caddesi’nde de Sakarya kulüpleri bulunmaktaydı. Basmane, Tilkilik ve Namazgâh semtlerinde bir kulübün olmaması nedeniyle, semtte yaşayan Mustafa (Balöz), Hüseyin (Yurdakul) ve Mehmet Hancıoğlu’nun girişimleri ve semtte yaşayan Doktor Hacı Hasanzade Ethem Bey tarafından bölgede de bir spor kulübü kurulması fikri diğer büyüklere anlatıldı.

Kulübün kurulması fikri üzerinde herkesin uzlaşması üzerine konu Süleyman Ferit (Eczacıbaşı) Bey’e anlatıldı. Süleyman Ferit Bey, Tilkilik, Hatuniye, Namazgah ve İkiçeşmelik semtlerinde oturan insanları iyi tanıyordu ve içlerinde Kuvay-ı Milliye yıllarında birlikte görev yaptığı arkadaşlarıyla temasa geçerek Vilayet Mektubi Kalemi’nden cemiyet nizamnamesi örneğini temin ederek kulübün kurulması için çalışmaları başlattı.

Daha sonra kulübün isminin belirlenmesi için hemen her gün tartışmalar yapıldı. O dönemde ülkede kazanılan savaşlardan sonra cumhuriyetin kurulması ile birlikte kulübün ismininde buna uygun olması kararı alındı. Bu doğrultuda önerilen ilk isimler Zafer, Hilal ve Kurtuluş oldu. Yapılan her toplantıda yeni isimler önerilmeye devam ediliyordu. Önerilen isimlerden Göktürk ve Sakatürk diğerlerine göre ağırlık kazanmaya başlamıştı.

Süleyman Ferit Bey bir Türk İmparatorluğu olan Altınordu’yu kulübün adı olması için teklif etti. Bu teklif kabul gördü ve kulübün ismi Altınordu oldu. Süleyman Ferit Bey ise Altınordu’nun kurucu başkanı ve isim babası olarak tarihe geçti.

İstanbul’da da İttihat ve Terakkiciler’in kurduğu adını da Ziya Gökalp’in koyduğu, aynı ismi taşıyan bir kulüp daha vardı. Bu durum Vali Yardımcısı Murat Bey’e bildirildi ve bir sorun olmayacağı yanıtı alınınca kulübün ismi tescil ettirildi. Altınordu’nun resmî kuruluş tarihi Cumhuriyet’in ilanından bir ay sonrasına denk gelen 26 Aralık 1923’tür.

Altınordu, tarihindeki ilk resmî maçını ise Altay ile oynamıştır. Kulübün kuruluşunun hemen sonrasında Şifa Eczanesi Kupası adı altında organize edilen bu maçı Altınordu 2-1 kazanmıştır.

Süleyman Ferit Bey’in (Eczacıbaşı) kurucu başkanlığını üstlendiği Altınordu’nun kurucuları, Ahmet Şerafettin Bey, Kemal Kamil Bey (Aktaş), Edip Berkant Bey, Eczacı Sermet Bey, Numanzade Ali Rıza Bey, Muallim Mehmet Rıza Bey, Doktor Hacı Hasanzade Ethem Bey, Katip Selami Bey, Cerrah Necipzade Ali Bey, Eczacı Rıza Bey’dir.

Nice yıllara Altınordu. Cumhuriyet’le yaşıt Ulu Çınar. Sen çok yaşa!

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment