2024/03/19 at 8:27 AM
Banner Top

Ege Ekonomik Forum’da finali sporcular yaptı. NTV Spor Müdürü Nebil Evren tarafından moderatörlüğü üstlenilen oturumda İZVAK (İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı Başkanı) Ali Erten, Altınordu A.Ş. Başkanı Seyit Mehmet Özkan, Göztepe A.Şç Başkanı Mehmet Sepil konuşmacı olarak yer aldı. Oturumda; ‘Spor kulüplerinin, kentin marka değerine ve ekonomisine katkısı’, “Ege’de futbolun gelişmesi, ‘sürdürülebilir başarı nasıl sağlanacak?’, ‘Altyapıların ve tesis yatırımlarının geliştirilmesi’, ‘spor turizmi potansiyelinin boyutu ve geliştirilmesi’ konuları ele alındı.

 

İZVAK Başkanı Ali Erten, Spor ekonomisinin 800 milyar dolarlık bir hacmi olduğuna dikkat çekerken, bir spor ayakkabı alanın da. bir maç bileti ya da televizyon paketi alanını da bu ekonomininbird parçası olduğunu vurguladı. Erten, ABD’de 50’lerde önem kazanmaya başlayan spor ekonomisinin Avrupa’ya ancak 90’lı yıllarda girdiğini belirtirken, futbolcuya serbest dolaşım hakkı ve bonservis özgürlüğü getiren Bosman kuralıyla da kulüp gelirlerinin önemli bir darbe yediğini, ifade etti. Kulüpler arasında ekonomik uçurumlar oluştuğunu anlatan Erten, FIFA’nın bunu bir ölçüde giderebilmek için Finansal Fair Play’i devreye soktuğunu vurgularken, “Kulüpler şu zor ortamda var olmak istiyorlarsa, sağlam ekonomik temeller üzerine adımlar atmalı. Bu konuda iki örnek kulübün başkanı yanımda oturuyor. Onlara İzmir ve Ege futbolu adına teşekkür ediyorum” dedi.

 

Erten, kulüplerin ekonomik girdilerinin artırmanın en önemli etkenin de onlara 24 saat yaşayan, gelir getiren tesisler kazandırmak olduğunu söyledi. Antalya’nın yıllardır ihya olduğu spor turizminin Ege’de de geliştirilmesi gerektiğini belirten Erten, “Antalya’da 55 ülkeden 2 bin üzerinde takım kamp yapıyorBinlerce Euro gelir bırakıyor. İZVAk olarak hazırladığımız Spor Master Planı’nın da spor turizmine entegre edilmesi gerek. Bu konuda Tire Belediyesi ve Tire 1922 Spor ile ilk adımı attık. Bunun Ege’nin önemli turizm merkezlerine yayılması için çabalıyoruz” dedi.

Her zamanki esprili tavırlarıyla oturumu renklendiren Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan ise “insan bahçıvanlığı” yaptıklarını vurgularken, “Üretmeyi bilmeyen kredi kartlarını bağlı bir toplum olduk. Biz kendi bünyemizde bunu değiştirmeye çalışıyoruz. İnsana yatırım yapıyoruz. Elbette ekonomik çarkı çevirmek, yetiştirdiklerimizi satıp para kazanmak gerek ama, insanla uğraşmanın keyfi hiç bir şeyde yok” dedi.
Özkan, çok transfer yapmanın ve lejyoner futbolcularla çalışmanın işe yaramadığını ekonomiyi sarstığını vurgularken, bu konuda örnek bir planlama gösteren ve kenti vizyonunun Süper Lig’e taşıyan Mehmet Sepil’e teşekkür etti.
Özkan, Teknik Direktör Hüseyin Eroğlu’nu A Milli Takım’a kadar götürecek, Altınordu’dan yetişen üç kuşak 36 futbolcunun temsil ettiği takımla Süper lig’de yarışmak gibi kariyer planlamalarının olduğunu belirtirken, “Süper Lig’e çıkar düşeriz ama ilkelerimizden asla ödün vermeyiz. Yabancı futbolcu asla oynatmayız. Türk çocuklarıyla yürüyeceğiz” dedi.
Özkan, U12 Cup’ı İzmir Cup olarak düzenlediklerini ve onlarca yabancının, Avrupa’nın en ünlü kulüplerinin alt yapılarının artık koşa koşa geldiği bu organizasyonu İzmir’e armağan ettiklerini vurgularken, Ticaret Odası’nın öncülüğünde, diğer odaların desteğiyle Barcelona, Real, Manchester, Bayern gibi kulüplerin ayarında bir turnuvayı Egaen Cup adı altında düzenlenmesi gerektiğini de savundu.
Göztepe Başkanı Mehmet Sepil ise, Göztepe olarak yeni bir hikayeyi temsil etmediğini efsane takımla ve taraftarla yazılmış bir hikayenin yeni temsilcisi olduğunu vurgularken, “Öncelikle A takıma yatırım yapmak bu takımı Süper Lig’e çıkarmak zorundaydık. Urla Adnan Süvari Tesisleri’ni profesyoneller için mükemmel hale getirdik. Stadımız en büyük değil ama gerçekten Türkiye’nin en güzel statlarından biri olacak. Yeni hedefimiz Torbalı Pancar’da 110 dönümlük arazi de Göztepe Spor Akademisi’ni oluşturmak. Arazinin tahsisini yeni alabildik. Burada sporla eğitimi bir arada yürütüceğiz. Şu anda alt yapıdan yetişen iyi genç kalecilerimiz var. Ama A takımda hiç kendi yetiştirdiğimiz futbolcumuz yok. Sadece tüketen değil üreten kulüp olma yolunda ilerleyeceğiz. Benim ilk günden bu yana hedefim ben olmasam da Göztepe’nin kendi ayakları üzerinde durabileceği bir kulübü yaratmak” dedi.
Sepil, sporun kentlerin tanıtımında ve okonomik gelişiminde en önemli etken olduğunu vurgularken, “ABD’de Milwakie küçücük bir yer ama basketbol sayesinde gelişti. Leichester 330 bin nüfuslu mütevazi bir kentti. Hoffenaim ona keza. Biz de buna en iyi örnek Trabzon. Trabzon nüfus büyüklüğü olarak Türkiye 28.cisi ancak futbol sayesinde Avrupa’da İstanbul’dan, Ankara’dan İzmir’den sonra en çok tanınan kentlerden biri.” diye konuştu.
Portekizli kaleci Beto’nun Ronaldo’ya “Göz Göz” çektirdiği sosyal medya paylaşımının milyonlarca kez izlendiğini anlatan Sepil, Kosta Rika Milli Takım Kaptanı Borges’in de ülkesinde çok sevildiğini, adeta milli kahraman olduğunu vurgularken, “İnanıyorum ki Kosta Rika’dan, Portekiz’den hem turizm, hem de ekonomik olarak geri dönüşüm alacağız” dedi.
Sepil, İzmir’de kulüp ekonomilerinin desteklenmesi gerektiğinin ve bu konuda İZVAK’ın öneminin altını da çizerken, “İZVAK niye gerekli? (İzmir’de çok kulüp var) Herkes bunu söylüyor. Adres burada. İzmir kulüpleri desteklenmeli. İzmirspor niye hala amatörde? Karşıyaka’nın Stadı’nın yapılamamasına en çok üzülenlerden biri benim. Artık birbirimizi aşağı çekmenin zamanı geçti. Söz konusu rekabetse; mantık birinin kötülüğünü istemek değil, kendisinin daha iyi olmasını sağlamak olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Sepil, öncelikle iklimi değiştirmenin spor kültürünü oturtmanın gerekliliğine de dikkat çekerken, “Başkanlardan tutun da bir kısım basına, sosyal medyaya, taraftara, siyasete kadar bir yanlışlar manzumesinin içindeyiz. Bizim taraftarımız da aceleci. Ama ekonomik olarak doğru yönetilmeyen hiç bir şey başarılı olamaz. Bugün 19 ayrı branşımız var. Bizim için önemli olan Göztepelilik duruşudur. GÖZTEPE BİR AŞKTIR, GERİSİ HİKAYEDİR” diyerek sözlerini tamamladı..


EGE EKONOMİK FORUM NEDİR: Türkiye’nin en uzun soluklu vizyoner toplantısı olan “Forum İstanbul Konferansları”nı ve makro ekonomi, finans, yatırım, gayrimenkul alanlarında daha birçok konferansı 17 yıldır düzenleyen ÖZGENCİL ile NTV’nin işbirliğiyle İzmir’de düzenlenen uzun soluklu uluslararası bir konferans zinciridir.
1992 yılından beri Ege bölgesindeki 10 ilin (İzmir, Afyon, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Kütahya, Çanakkale, Balıkesir ve Uşak) valilikleri, belediyeleri, üniversiteleri, sanayi ve ticaret odaları, esnaf ve sanatkarlar odaları, ziraat odaları, bölge sanayici ve işadamları dernekleri ve bölgesel şirketlerin katılımıyla Ege Bölgesi’ni dış yatırımcıya tanıtmak amacıyla görev yapan ve Başkanlığı’nı İzmir siyaset ve ekonomisinin önde gelen isimlerinden Mehmet Ali Susam’ın yürüttüğü Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) bölge ortağı olmuştur. Ege Bölgesi’nin önde gelen sanayicileri, yerel yöneticileri, iş adamları ve kanaat önderlerinin de destekleriyle tüm Ege Bölgesi’ni kapsayan Ege Ekonomik Forum’un “Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon” sağlaması amaçlanmaktadır.

Banner Content
Tags: , , , , , ,

Related Article

0 Comments

Leave a Comment