2024/04/27 at 9:46 AM
Banner Top

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin üçüncüsünü düzenlediği ve geçen yıl Etiyopyalı Tsegaye Getachew’in 2.09.35’lik derecesiyle “Türkiye’nin en hızlı parkuru” olan Maratonİzmir’den yine rekor çıktı. Bu kez Kenyalı Lanny Rutto, 2.09.27 ile rekoru 8 saniye geliştirmeyi başardı. Böylelikle Maratonİzmir’in ülkemizin en hızlı parkuru olma özelliği bir kez daha perçinlenirken, “Maraton, yeniden” sloganına uygun olarak rekor da yenilendi.

Erkeklerde ikinciliği Kenya’dan Meshack Kiprop Koech 2.11.21, üçüncülüğü yine Kenya’dan Mathew Kemboi 2.13.03 ile elde etti. Bingöllü Yavuz Ağralı, 2.20.02 ile erkekler kategorisinde Türk sporcular arasındaki en iyi dereceyi koşup yarışı 9. tamamladı ve büyük başarı elde etti.

Kadınlarda Etiyopya’dan Letebrhan Haylay Gebreslasea 2.27.35 ile ilk sırayı alırken, Kenyalı Lilian Chemweno 2.28.18 ile ikinci, ayrı ülkeden Helen Jepkurgat 2.30.54 ile üçüncü oldu. Aydınlı Derya Kaya, 3.04.29’luk derecesiyle kadın Türk atletler arasında oldu

10 kilometre erkeklerde Bedri Şimşek 0.33.45 finişe ilk varan atlet olurken Hamdullah Ablay ikinciliği, Mehmet Aydıngör üçüncülüğü elde etti. Kadınlarda Tuğçe Karakaya 0.37.44 ile ilk sırayı alırken, Rahime Tekin ikinci, Özlem Işık üçüncü oldu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN KOŞULDU

Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir bir Dünya” için belirlediği 17 Küresel Amaç doğrultusunda “Atıksız Maraton” hedefiyle koşulan 42 kilometrelik uluslararası yarışa 43 farklı ülkeden 500’ün üzerinde koşucu katıldı. 10 kilometrelik yarışta ise 5 bine yakın sporcu start aldı. Dünya Atletizm Federasyonu’nun Road Race Label (Uluslararası Yol Koşusu Sertifikası) unvanı verdiği Maratonİzmir’in startını, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Hakan Orhunbilge ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Sor Kulübü Başkanı Ersan Odaman birlikte verdi.

Eski İZFAŞ binası önünden 08.00‘de verilen 42K startı sonrası koşucular, Alsancak üzerinden Karşıyaka’ya ulaşıp Bostanlı İskelesi’ne gelmeden dönüş gerçekleştirdi. Aynı parkurdan bu kez Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinden İnciraltı’na varan sporcular, Marina İzmir’den ikinci dönüşü yaparak başlangıç noktasında yarışı tamamladı.

Maraton İzmir kapsamındaki 10 kilometrelik yarışın startı da aynı noktadan saat 07.20’de verildi. 10 kilometrelik yarışta 4 binin üzerinden atlet, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki Köprü Tramvay durağından dönerek, Fuar Kültürpark eski İZFAŞ binası karşı şeridinde yarışı tamamladı.

İZMİR’E YAKIŞAN SOSYAL DAYANIŞMA

4 Nisan’da başlayan Maratonİzmir Adım Adım Yardımseverlik Koşusu Bağış Kampanyaları’nda tam bir İzmir dayanışması yaşandı. 10 binden fazla bağışçı, Maratonİzmir’de yarışan atletler üzerinden sivil toplum kuruluşlarına 4 milyon TL’ye yakın bağışta bulundu. Bağış kampanyaları 2 Mayıs’a kadar ipk.adimadim.org web sitesi üzerinden devam edecek.
Maraton İzmir’in bu seneki sponsorları Doğa Sigorta ve NEF’in yanı sıra ulaşım sponsoru Corendon Airlines,  tatlı tedarik sponsoru Bolulu Hasan Usta, su sponsoru Pürsu, tedarik sponsorları Türk Kızılay, Carraro ve Züber oldu. Büyük organizasyonun çözüm ortakları ise İzmir Teknoloji, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, HIS Travel, Altekma ve DS oldu.

Etkinlik sporfest ile daha da renklendi. Kız çocuklarına futbol eğitiminin de verildiği Sporfest İzmir etkinlikleri çerçevesinde kano, okçuluk, buz hokeyi, dağcılık, 3×3 streetball, halk dansları ve modern dans, hentbol, sualtı görüntüleme, mini voleybol, yelken ve bisiklet gibi branşlara ait deneyimleme alanları oluşturuldu. Turnuvalar ve gösterilerle renklenen Sporfest İzmir’de zumba, yoga, capoeira, nefes ve meditasyon, fit dans, bodyfit etkinlikleri, söyleşiler ve konserler de yer alıyor.

TABUTLA KOŞTULAR

Maratonda ilginç görüntüler de yaşandı. Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KİFDER) İzmir İl Temsilcisi Gökhan Güneri yarışa elinde tabutla katılırken kendisine Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden (CBÜ) 10 kişilik öğrenci grubu da koşuda destek verdi.  Güneri, “Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden 10 öğrenci arkadaşımız ile birlikte Kistik Fibrozis’te yeni çıkan ilaçların geri ödemeye alınması için farkındalık oluşturmak istedik ve bir tabut figürüyle bu yarışa katıldık. Türkiye’de 2 bin 500 tanısı konmuş hastamız var ve maalesef bu çocuklarımız her geçen gün hayata veda ediyorlar. Yeni çıkan bir ilacımız var ve bu ilacın biran önce geri ödemeye alınması için farkındalık oluşturlak istiyoruz. Umarım farkındalığımız yerine ulaşır” dedi.

Banner Content
Tags: , , ,

Related Article