Her biri büyük özverilerle, bıkmadan usanmadan çalışan, küçük yaştan başlayıp günlerce süren emeklerle yetiştirilen İzmir’in olimpiyat temsilcileri ay – yıldızlı bayrağın yanısıra İzmir’in adını da temsil edecekler. Yıllarca halter ve güreş dışında başarı beklemediğimiz, kotayı bile hayal edemediğimiz branşlarda, üstelik madalya umuduyla sanheye çıkacaklar ve olimpik takımlarımıza renk katacaklar.
İşte İzmir’den Tokyo 2020 vizesi alan isimler:
Özkan Baltacı (Çekiç atma): Yılların tecrübesi olimpiyat madalyalı sporcumuz 39 yaşındaki Eşref Apak ile birlikte yarışacak olan Baltacı, haziran ayında yaşadığı sakatlığı tamamen iyileşmemesine karşın final mücadelesi verecek. 13 Şubat 1994 İzmir doğumlu Özkan Baltacı, Gaziemir Belediyesi tarafından destekleniyor. Bursa’da 77.50 m. ile vize alan Baltacı 75.98’lik derecesiyle Napoli’de Yaz Spor Oyunları’nda altın madalya kazanan 12. sporcumuz oldu. Mayıs ayında Doha’da Elmas Lig öncesi yapılan yarışmada da 73.94’lük derecesiyle yine altına uzandı.
Emel Dereli (Gülle atma): İzmirli atlet 25 Şubat 1996 yılında Zonguldak’ta doğdu. Disk atma ve gülle atma branşında yarışan Dereli 2012’den beri Fenerbahçe sporcusu Dereli halen, açık havadaki 18,57 ve salondaki 18,36’lık dereceleriyle kadınlar gülle atma Türkiye rekorlarının sahibi. 50’ye yakın madalya kazandı. Cluj Napoca’da Avrupa Şampiyonası’nda gülleyi 18.50’ye atarak kota alan Dereli, Sırbistan’da düzenlenen 74. Balkan Atletizm Şampiyonası’nda 18.51’lik derecesiyle bu yılki en iyi derecesini bir santimetre daha geliştirerek birinci oldu ve altın madalya kazandı.
CİMNASTİK TAKIMI İZMİR’DEN
İbrahim Çolak, Ferhat Arıcan, Ahmet Önder, Nazlı Savranbaşı, Adem Asil… Cimnastik Milli Takımımız İzmir’den…
İbrahim Çolak; 1995 doğumlu olup 26 yaşında… Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü mezunu ve İzmir’deki Şavkar Cimnastik Spor Kulübü’nün aktif sporcusu. 2019 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası’nda halkada altın madalya kazanan Çolak’ın Mersin’deki Avrupa şampiyonluğunun yanısıra bir çok ulusal ve uluslararası yarışmada derecesi var. Hedefi halkada Türkiye’ye ilk olimpiyat madalyasını getirmek.
Ferhat Arıcan:
Dünya Şampiyonası’nda gerçekleştirdiği 3 hareketi kendi adına tescill ettiren ve Dünya jimnastik literatüründe kendi adına tescilli 3 hareketi olan ilk sporcu olma başarısını gösteren Ferhat Arıcan, İzmir’in gururu ve formasını giydiği Göztepe’nin gözbebeği… Ülkemizin bu branştaki ilk madalya umutlarından…
2016 Yaz Olimpiyatları kota müsabakalarında yer hareketleri, kulplu beygir, atlama, paralel bar ve barfikste toplam 86,131 puan elde ederek 11. sırada yer alan Arıcan, 108 yıl aranın ardından, Aleko Mulos’tan sonra Türkiye adına Olimpiyatlar’da mücadele eden ikinci erkek cimnastikçi oldu. Şimdi daha deneyimli ve iddialı…
Ferhat Arıcan, 28 Temmuz 1993 yılında İzmir’de dünyaya geldi, cimnastik sporuna ilkokulda beden eğitimi öğretmeninin teşviki ile 10 yaşında başladı.
Ferhat ulusal ve uluslararası bir çok madalya kazandı. Mersin’de düzenlenen Artistik Cimnastik Avrupa Şampiyonası’nda paralel barda birinci olan milli sporcu Ferhat Arıcan, Haziran’da bu kez de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda paralel bar finalinde 15.566 puanla altın madalyanın sahibi oldu.
Ahmet Önder; 12 Temmuz 1996’da İzmir’de doğdu. 2014’ten beri Milli Takım’da mücadele eden Önder, üç Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası’na katıldı. 2014 Avrupa Şampiyonasında beşinci, 2015 World Cup’ta üçüncü oldu. Ahmet Önder, Ege Üniversitesi’nde Beden Eğitimi öğretmenliği okuyor.
Nazlı Savranbaşı; 2003 doğumlu olup 18 yaşında ve İzmirlidir. 2019 yılında Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda gösterdiği başarısıyla tanınıyor. Memleketi İzmir’de çalışan Nazlı, Şavkar Cimnastik Kulübü üyesi ve ülkemizi uluslararası yarışmalarda temsil etmektedir. Gaziemir’in gurur kaynağı olan Nazlı, yıllarca Güreş Federasyonu’nda görev yapan minderin unutulmaz ismi Ramazan Savranbaşı’nın da yeğenidir.
Adem Asil; Geçen ay Hırvatistan’da yapılan Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası’nda atlama tahtasında gümüş ve barfiks ve halkada bronz madalya kazandı. Adem Asil, Mısır asıllı. 21 Şubat 1999 yılında Mısır’da İskenderiye’de doğan Abdelrahman Elgamal, “Adem Asil” adıyla Türkiye adına İzmir’de yarışmayı seçti.
2017 yılında anne ve babasını Mısır’da bırakarak Türkiye’ye taşındı. Eğitimine Türkiye’de devam etti ve Türk vatandaşlığına başvurdu. Vatandaşlık almasından sonra Türkiye için ilk defa yarışan ve Bakü’de yapılan 2020 Artistik Cimnastik Dünya Kupası’na katılan, Adem Asil 2021 yılında İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen şampiyonada barfiks aleti finallerini 13.766 puanla üçüncü sırada tamamladı.
Taha Akgül (Güreş):
Taha Akgül, 22 Kasım 1990 tarihinde Sivas’da Yıldızeli’nde doğmuştur. İzmir’de Devlet Demir Yolları’nda işçi olarak çalışan babası Recep Akgül’dür. 2004 yılında 14 yaşında iken Sivas Güreş Eğitim Merkezinde güreş hayatına başladı. Burada 6 yıl güreş eğitimi aldı. Sivas’da okuduğu lise bittikten sonra 2008 yılında İzmir 9 Eylül Üniversitesi Türkçe bölümünü kazanarak İzmir’e gitti.
İzmir’de Avrupa şampiyonu, güreş milli takım antrenörü Remzi Musoğlu ile tanıştı. Bu onun için yeniden doğuş gibi bir şey oldu ve yine son sürat güreş antrenmanlarına yoğunlaşmaya başladı. Ve İzmir Büyük Şehir Belediyesi adına güreşmeye başladı. Bu çalışmaların sonucunda 2009 yılında Gençlerde Türkiye üçüncüsü oldu. Sonra Türkiye’nin en önemli güreşçileri arasına girdi eğitimi, kültürü ve entellektüel tarzı ile güreşe yepyeni bir açılım getirdi.
ABD güreş otoriterleri, 125 kilo olmasına rağmen 57 kilodaki bir güreşçinin hızıyla nasıl hareket edebildiğini öğrenmek için anatomisini incelemeye karar verdi.
20 Ağustos 2016 tarihinde Rio Olimpiyatları’nda Taha Akgül, 125 kiloda finalde İranlı rakibini 3-1 mağlup etti ve altın madalya kazandı.
AVRUPA GÜREŞ TARİHİNE GEÇTİ
21 Nisan 2021’de Rus sporcu Sergei Kozyrev’i yenerek 8. Avrupa şampiyonluğunu elde etti. Serbest stil 125 kiloda 8. Avrupa şampiyonluğunu elde eden Taha Akgül, Avrupa güreş tarihinde serbest stilde en fazla Avrupa şampiyonu olan güreşçi unvanını elde etti.
İŞTE TAHA AKGÜL MADALYALARI
2015 – Dünya Büyükler Güreş Şampiyonası, (Las Vegas) Serbest 125 kg, Altın madalya
2015 – Avrupa Oyunları, (Bakü) Altın madalya
2014 – Dünya Güreş Şampiyonası, (Taşkent) Serbest 125 kg, Altın madalya
2014 – Avrupa Şampiyonası, (Vantaa) Serbest 125 kg Altın madalya
2013 – Dünya Güreş Şampiyonası, (Budapeşte) Serbest 120kg, Bronz madalya
2013 – Avrupa Şampiyonası, (Tiflis) Serbest 120kg, Altın madalya
2013 – Akdeniz Oyunları, (Mersin) Serbest 120kg, Altın madalya
2012 – Avrupa Şampiyonası, (Belgrad) Serbest 120kg, Altın madalya
2012 – Uluslararası Yaşar Doğu Güreş Turnuvası, (Ankara) Serbest 120kg, Altın madalya
2011 – Büyükler G.G.Prıx Medved Serbest Güreş turnuvası (Belarus) Serbest 120g. Bronz madalya
2011 – Büyükler Yaşar Doğu Serbest Güreş şampiyonası, (Ankara) Serbest 120g. Bronz madalya 2011 – Büyükler G.G.Prıx Serbest Güreş şampiyonası, (Bakü ) Serbest 120kg, Altın madalya
2010 – Büyükler Büyükler Serbest Ramazan Kadirov Turnuvası, (Rusya) Serbest 120kg, Gümüş madalya
2010 – Gençler Dünya Serbest güreş Şampiyonası, (Macaristan, Budapeşte) Serbest 120kg, Gümüş madalya
Yasemin Ecem Anagöz (Okçuluk):
14 Ekim 1998’de İzmir’de dünyaya gelen milli okçumuz Yasemin Ecem Anagöz, İzmir Büyükşehir’den sonra okçuluk kariyerine şimdi Göztepe kulübünde ve milli takımda devam etmektedir. Anagöz, Bakü’de düzenlenen ilk Avrupa Oyunları’nda Türk sporunu temsil etti. Sıralama turunu 642 puanla 13. sırada tamamladı. Polonya’da yapılan Avrupa Okçuluk Şampiyonası’nda bireysel ve takım kategorilerinde iki altın madalya kazanıp bir dünya rekoru kırdı. 2016’da Rio’ya katılım hakkı kazandı. İlk turda Polonyalı rakibi Karina Lipiarska’yı 5-5 berabere biten maç sonrası tek ok tie-break’i ile geçen Anagöz, Son 32’ye kaldı. Bu turda karşılaştığı Meksikalı Alejandra Valencia’yla yine 5-5’lik beraberlik oluştu ancak bu kez tie-break sonucu kaybederek olimpiyatlara veda etti.
Cansu Özbay (Voleybol):
Filenin Sultanları’nda ayrı bir yeri olan son Milletler Ligi’nde müthiş savunması ile dikkat çeken Cansu Özbay, 1996 doğumlu, 1.82 boyunda ve spor yaşantısına Arkas alt yapısında adım attı. Beşiktaş ve oradan da Vakıfbank’a transfer oldu. Türkiye Milli Takım alt yaş kategorilerinde de forma giyen Cansu Özbay Filenin Sultanları’nda pasör olarak görev yapmaktadır. İzmir’de dünyaya gelen Cansu Özbay aslen İzmir Urla’lıdır. 2018 ve 2019 Sultanlar Ligi, 2018 Montreaux Volley Masters ve FIVB Millletler Ligi’nde en iyi pasör seçilmiştir.
Deniz Çınar-Ateş Çınar kardeşler (Yelken):
Ülkemizin en başarılı ve ciddi anlamda tecrübe sahibi sporcularından ikisi olan Ateş ve Deniz Çınar… Foça’da yetiştiler. Yelken branşının 470 kategorisinde takım olarak mücadele eden Çınar kardeşlerin kariyerlerinde üç kez olimpiyata katılma başarısı bulunuyor. Süper ikiliyi Tokyo Olimpiyatları’nda da izleyeceğiz. Dördüncü kez olimpiyata katılarak, nadir bir başarıyı yakalayacak olan Çınarlar, bu kez madalya için denize çıkacak.
Beste Kaynakçı- Okyanus Arıkan (Yelken):
Portekiz’de düzenlenen 470 Yelken Dünya Şampiyonası’nda yarışan milli sporcular Beste Kaynakçı ve Okyanus Arıkan, 470 kadınlar sınıfında Tokyo Olimpiyatları’na katılma hakkı elde ederek tarihe geçti. Dünya Şampiyonası’nda 27 ekibin yer aldığı 470 kadınlar sınıfında ARM Urla Yelken Gençlik ve Spor Kulübü sporcuları olan Beste Kaynakçı-Okyanus Arıkan ikilisi, yarışları 22. sırada tamamlayarak bu branşta olimpiyat kotası almaya hak kazanan ilk Türk kadın yelkenciler ünvanını aldı.
Dilara Uralp (Sörf):
Tokyo’da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’nin 8 sporcuyla yer alacağı yelken branşında bu isimlerden biri de İzmir’in uçan kızı Dilara Uralp… Dilara Uralp 16 Kasım 1995 tarihinde dünyaya geldi. Çeşmealtı Rüzgarsörfü ve Yelken Kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir. Uluslararası ve ulusal yarışmalarda bir çok kez kürsünün her basamağında yer alan Dilara Uralp, son olarak Barcelona’da düzenlenen 2021 İspanya Rüzgar Sörfü Şampiyonası’nda kadınlar kategorisinde ikinci oldu.
Dilara, 49 sporcunun mücadele ettiği yarışlarda genel sıralamada ise 18. sırada yer aldı.
İşte başarılarla dolu kariyeri:
2008-2009 slalom genç bayanlar Türkiye şampiyonu
2010 ve 2013 IFCA Gençler Dünya Şampiyonası ikincisi
2010-2011 Techno 293 Türkiye şampiyonu
Danimarka 2012 EUROSAF RS:X Avrupa Gençlik Oyunları dördüncüsü
2012 RS:X Türkiye Şampiyonası genel klasman birincisi
2013 PWA Slalom Dünya Şampiyonası Gençler birincisi
2012-2013-2014-2015 RS:X Kadınlar Türkiye şampiyonu
Onur Cavit Biriz (Sörf): İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme bölümünde eğitimine devam eden Onur Cavit Biriz, 2016 Rio Yaz Olimpiyatları’nda yarışan en genç rüzgâr sörfçüsü olmuştur. Halen Galatasaray forması giyen İzmirli Sporcu 16 Ekim 1998 tarihinde dünyaya gelmiştir. Dünya Yelken Federasyonunun güncellemesi ile kota sıralamasında bekleyen birinci ülke olması dolayısıyla RS: X rüzgar sörfünde olimpiyatlara katılmaya hak kazandı.
Hüseyin Emre Sakçı (Yüzme):
Tokyo Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil edecek rekortmen milli yüzücümüz Emre Sakcı, ülkemize bu alandaki ilk madalyayı kazandırma hedefiyle yola çıkıyor. Kısa süre önce Abdi İbrahim ile 4 yıllık sponsorluk anlaşması imzalayan milli gururumuz Sakcı, 24-25-26 Temmuz tarihlerinde olimpiyat madalyası için mücadele edecek. Yüzmede Türkiye’nin şimdiye kadarki en önemli başarısına imza atan milli yüzücü Emre Sakcı, 15 Kasım 1997’de İzmir’de doğdu, üç yaşında yüzmeye başladı. 15 yaşında A Milli Takım’a seçilen genç sporcu, kariyeri boyunca ulusal ve uluslararası yarışmalarda pek çok rekor elde etti.
50 m serbest, 50–100 m kurbağalama, 4×100 m serbest ve 4×100 karışık m kategorilerinde uzun kulvar Türkiye rekorlarının sahibidir. Kısa kulvarda ise 25.29’la 50 m kurbağalamada kısa kulvar Avrupa rekorunu elinde tutmaktadır.
2020 yılında, Budapeşte’de düzenlenen Uluslararası Yüzme Ligi’nde 25.74’lük derecesiyle kısa kulvar 50 metre kurbağalamada birinci oldu ve Türkiye rekorunu kırdı. Ardından erkekler 100 metre kurbağalamada da 56.62’lik derecesiyle üçüncülük elde etti. 10 Kasım 2020’de ISL’nin 8. ayağındaki erkekler 100 metre kurbağalamada 55.74 saniyelik derece ile Avrupa rekoru kırarak birinci oldu.
Fenerbahçe Spor Kulübü’nün lisanslı sporcusu olan Emre Sakcı, Tokyo Olimpiyatları’nda 100 metre kurbağalama kategorisinde ülkemizi temsil edecek.
Dilara Bozan (Karate): Karatede Tokyo vizesi alan altıncı sporcumuz Dilara Bozan oldu. İki hafta önce Avrupa ikincisi olan, 15 Ocak 1997 doğumlu İzmirli milli katacı, Paris’teki tüm maçlarını kazanarak altın madalyanın da sahibi oldu. Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen 2017 İslami Dayanışma Oyunları’nda bayanlar ferdi kata etkinliğinde altın madalya kazandı. Aynı zamanda Avrupa Karate Şampiyonasında bu etkinlikte yedi kez madalya kazandı. Düzce Belediyespor’da faaliyet gösteriyor.