2024/11/21 at 10:54 AM
Banner Top

Onlarla gururlandık, onlarla rekor kırdık. Tokyo’dan yeni bir nesille ilklere imza atarken gururlandıran bir rekorla çıktık
Türkiye adına oyunların 15. gününde bronz madalya kazanan Uğur Aktaş, Ay Yıldızlılar’ın 2020 Tokyo Olimpiyatlarının 13. madalyasını kazandırdı.

Uğur Aktaş’ın bu başarısının ardından Tokyo 2020 Türkiye’nin, tarihinin en çok madalya kazandığı oyunlar oldu.

Tokyo’da 13. madalyasını kazanan Türkiye, 1948 Londra Olimpiyat Oyunları’ndaki (12) rekoru kırdı. Tokyo 2020, Türkiye’nin en çok madalya kazandığı Olimpiyat Oyunları oldu.

32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda ay-yıldızlı sporcular, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 13 madalyayı boynuna taktı.

Türkiye, Tokyo 2020’deki bu başarısıyla sayı bakımından Londra 1948’i (6 altın, 4 gümüş, 2 bronz) geçerek tarihinin en çok madalya topladığı organizasyonu yaşadı.

Tokyo 2020’nin madalya gururları
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda madalya kazanan milli sporcular şöyle:

ALTIN MADALYA

Mete Gazoz (Okçuluk):

Mete, genç yaşına rağmen uluslararası önemli yarışmalarda 15 altın, 12 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 36 madalya elde etti. Milli okçu, madalyaların dördüne dünya şampiyonalarında ulaştı. 2016 Rio’da kafilemizin en genç sporcusuydu. Bu branşta ilk altın madalyamızı getirdi.

Busenaz Sürmeneli (Boks): Busenaz Çakıroğlu kadınlar boksunda ilk madalyamızı ikincilik kürsüsüne çıkarak getirirken, adaşının rekorunu daha geliştirdi ve  ilk altın madalya ile Türk spor tarihine geçti. 1998 Trabzon doğumlu bu yiğit Türk Kızı 2013 yılında ilk Türkiye şampiyonluğunu elde ettikten sonra Avrupa şampiyonlukları, özel turnuvalardaki sayısız başarılarını 2019 yılında Rusya’da Dünya Şampiyonu olarak taçlandırmıştı.

 

GÜMÜŞ MADALYA

Eray Şamdan (Karate):

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda karate erkekler kumitede 67 kiloda finalde Fransız rakibine yenilerek ikincilik kürsüsüne çıkan Eray Şamdan ülkemize iki gümüş madalyadan birini kazandıran isim oldu. Bu aynı zamanda ülkemizin karatede kazandığı ilk madalya olarak tarihe geçti.

Buse Naz Çakıroğlu (Boks): Olimpiyat tarihindeki ilk kadın boks madalyasına getiren Busenaz Çakıroğlu finalde Bulgar rakibine kaybetmesine karşın tarihe geçti. 25 yaşındaki Buse Naz Çakıroğlu, Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusu. Çakıroğlu’nun boyu 164 cm ve 51 kiloda yarışıyor. Sıkletinde Avrupa Şampiyonu ve Dünya ikincisiydi. Milli boksör 2019 yılında 31 ülkeden 200’den fazla sporcunun katıldığı Büyük Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nın en iyi boksörü seçilmişti.

BRONZ MADALYA

Hakan Reçber (Tekvando):

Hakan Reçber 17 Ağustos 1999 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Omurilikte meydana gelen enflamasyon sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk transvers miyelit (TM) hastalığını 15 yaşında yenen milli tekvandocu Hakan Reçber, antrenör anne ve babasının desteğiyle 1,5 yıl içinde, 2017’de gençler dünya şampiyonluğuna ulaşmayı başardı.  63 kg’da 2018 Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda gümüş, 2021 Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Tokyo’da  İngiliz rakibine yenilerek finali kaçırdı. Ama Bosna Hersek’li rakibini yenerek Tokyo’daki ilk madalyamızı getirdi.

Hatice Kübra İlgün (Tekvando):  1 Ocak 1993’te Kars’ta doğdu. Uludağ Üniversitesi öğrencisi,  Bursa Büyükşehir Belediyespor kulubü sporcusu. İlgün, 2017 Dünya Şampiyonası’nda 57 kg mücadelesinde gümüş madalya kazanmıştı.  Tokyo’daki madalyasını 12 yıl önce kaybettiği babasına armağan etti.

Ferhat Arıcan (Cimnastik): Onun için çok fazla şey söylemeye gerek yok. Göztepe’nin İzmir’in ve Türkiye’nin gururu.  Dünya Şampiyonası’nda gerçekleştirdiği 3 hareketi kendi adına tescill ettiren ve Dünya jimnastik literatüründe kendi adına tescilli 3 hareketi olan ilk sporcu.

2016 Rio’da kota müsabakalarında yer hareketleri, kulplu beygir, atlama, paralel bar ve barfikste toplam 86,131 puan elde ederek 11. sırada yer alan Arıcan, 108 yıl aranın ardından, Aleko Mulos’tan sonra Türkiye adına Olimpiyatlar’da mücadele eden ikinci erkek cimnastikçi olmuştu. Milim farkla altın madalyayı kaçıran Ferhat, erkekler artistik cimnastik paralel bar finalinde yarıştı, 15.633’lük derecesiyle bronz madalya kazandı. Arıcan, bu başarısı ile Olimpiyat Oyunları tarihinde cimnastik branşında Türkiye’ye ilk madalyayı getiren sporcu oldu.

Sekiz sporcunun yarıştığı finali üçüncü olarak tamamlayan Ferhat Arıcan bronz madalya kazanırken, yarışmada Çinli sporcu Jingyuan Zou 16.233 puanla altın madalya, Alman cimnastikçi Lukas Dauser ise 15.700 puanla gümüş madalyayı elde etti.

Rıza Kayaalp (Güreş): Avrupa ve Dünya Şampiyonlukları bulunan Kayaalp, efsane Kübalı rakibini geçemedi.  4 kez Dünya ve 10 kez Avrupa şampiyonluğu bulunan Rıza Lopez Nunoz’a yarıfinalde 2-0 mağlup olarak finale kalamadı. Altın madalya hedefine bu kez de ulaşamadı.  Grekoromen 130 kiloda mücadele eden ASKİ Spor Kulübü sporcusu, 2016 Rio’da gümüş ve 2012 Londra’da bronz madalya kazanmıştı.

Yasemin Adar (Güreş): Eski bir gülle atmacı olan Yasemin  2017 yılında dünya şampiyonu, 2016-2019 döneminde ise üst üste dört kez Avrupa şampiyonu olmuştu. 1991 yılında Balıkesir’in Çiçekpınar köyünde doğdu. Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesinde öğrenci iken hentbol oynadı; lise son sınıf öğrencisi iken atletizm takımına girdi. Gülle atma Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye dördüncüsü oldu. 2011’de Balıkesir Gençlik Spor Kulubünde profesyonel güreşe başladı. 76 kilo bronz madalya mücadelesinde, Kırgız Aiperi Medet Kyzy ile karşı karşıya gelen Yasemin, Agresif bir oyun sergileyerek, bir dakika 24 saniyede rakibini tuşla yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. İlk Avrupa şampiyonumuz olan Yasemin Adar, kadınlarda Türkiye’ye güreşte ilk madalyayı getiren sporcu olarak tarihe geçti.

Taha Akgül (Güreş): 22 Kasım 1990 tarihinde Sivas’ta dünyaya geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Türkçe öğretmenliği eğitimi için geldiği İzmir’de Sivas’ta 14 yaşında başladığı spor da hayatı değişti. Burada Milli Takım antrenörüyle tanıştıktan sonra  İzmir Büyükşehir Belediyesi adına güreşmeye başladı ve 2009 senesinde gençlerde Türkiye üçüncüsü oldu. Bu başarısından sonra dikkat çekti ve Milli Takım’a çağırıldı.  2014 senesinde Taşkent, Özbekistan’da ve 2015 Las Vegas’ta Dünya Şampiyonu oldu.   Rio Olimpiyatları’nda 125 kiloda finalde İranlı rakibini 3-1 mağlup ederek, altın madalya kazanan Taha Akgül, Tokyo’da da şampiyonluğun favorisiydi. Ne var ki çeyrek finalde kendisinin de anlam veremediği bir şekilde ABD’li Stevenson’a 8-0 mağlup olan represajda Taha Kırgız Lazarev’i 4-0,  bronz madalya maçında da Kırgız Munkhtur’u 5-0 yenerek üçüncülükle yetindi.

Ali Sofuoğlu (Karate): 2024 Paris Olimpiyatları’nda programdan çıkarılan Karate en başarılı branşlarımızdan biri oldu. Ali Sofuoğlu ise Türkiye’nin 100. Olimpiyat madalyasını kazanarak tarihe geçti. Kata dalında bronz madalya için Güney Koreli Heejun Park ile mücadele etti. Rakibini mağlup etmeyi başararak tarihi başarıya imza attı.

Merve Çoban (Karate): Kadınlar kumite 61 kiloda Merve Çoban, bronz madalya kazandı. Yarı finalde Sırp Jovana Prekovic’le karşılaşan Merve rakibine 2-0 mağlup olunca bronz madalya ile yetindi.

Uğur Aktaş (Karate): Milli karateci Uğur Aktaş, kumite +75 kg’da mücadele etti. Gürcü rakibini mağlup ederek gruptaki ilk maçını kazanan  Uğur Kazak sporcuyu mağlup edip grubunda ikinci sırada yer aldı. Yarı finalde İrandan Sajad Ganjzadehe 2-2’den ihtar puanıyla mağlup olarak bronz madalya kazandı. Ancak bu başarıyla Türkiye, 1948’deki Londra’da kazanılan madalya rekorunu kırmış oldu.

CİMNASTİKTEKİ BAŞARI MADALYAYA GİBİ

Bunun yanısıra Tokyo 2020’de Türkiye’yi artistik cimnastikte tamamı İzmirliler’den oluşan, erkeklerde İbrahim Çolak, Ferhat Arıcan, Ahmet Önder ve Adem Asil kadınlarda ise Nazlı Savranbaşı temsil etti. Türk sporculardan Nazlı final göremezken, 4 erkek sporcu toplamda 7 final müsabakasına çıktı ve daha önce olimpiyat finali olmayan Türk cimnastiği açısından  7 final ve bir bronz madalya ile bir ilk gerçekleşti.

SULTANLAR ÜZDÜ, ÜZÜLDÜ

Tokyo’da tek takım temsilcimiz olan Filenin Sultanları, son olimpiyat şampiyonu Çin’i mağlup edip, sonradan Sırbistan’ı bile 3-0’la geçip şampiyon olan ABD’den 2 set alırken, İtalya yenilgisine karşın gruptan çıkmayı başardı çeyrek finalde görece zayıf ekiplerden Güney Kore’ye akıl almaz bir şekilde önde gidip, harika oynadığı bir final setiyle 3-2 mağlup oldu ve madalyayı kaçırdı olimpiyat 5.cisi oldu.

YASEMİN MADALYAYA ÇOK YAKLAŞTI

Göztepeli sporcu İzmirli okçu Yasemin Ecem Anagöz ise hem Mete Gazoz ile birlikte yarıştığı takım yarışlarından hem de bireysel kadınlar yarışmasında madalyaya çok yaklaştı. Karma Takım yarıfinal mücadelesinde Hollanda’ya 5-3 mağlup olarak, bronza kaldı. Bronz mücadelesinde ise Meksika’ya 6-2 mağlup olarak madalyayı kaçırdı. Yasemin’in “Öyle bir seviyeye geldik ki olimpiyat dördüncülüğüne üzülür olduk” sözleri dikkat çekiciydi. Yasemin bireysel mücadelesinde ise final karşılaşacağı rakiple üçüncü turda karşı karşıya gelince şanssızlık yaşadı, heyecanını yenemedi.

EDA TUĞSUZ’UN HAKKI MADALYA İDİ

Cirit atmadaki altın kızımız Eda Tuğsuz ise  madalyayı 4 cm. ile kaçırdı. Elemelerde en iyi dereceyi yapan 12 sporcudan biri olarak finalde mücadele etme hakkı elde eden Eda Tuğsuz, ilk 2 atışında derecesini beğenmedi ve faul yaptı. Üçüncü atışında 62.13 metreye ulaşan 24 yaşındaki milli sporcu, 5. sıraya yerleşerek atışlarına devam etti.

Altıncı atışında ciriti 64 metre uzaklığa gönderen Eda, dördüncü sıraya yerleşti. Yarışmada Çinli Shiying Liu, 66.34 metrelik mesafeyle altın madalyaya uzandı. Polonya’dan Maria Andrejczyk, 64.61’lik derecesiyle gümüş, Avustralyalı Kelsey-Lee Barber ise 64.56’lık derecesiyle bronz madalyanın sahibi oldu. Eda Tuğsuz, madalyayı 4 santimetre ile kaçırınca duygusal anlar yaşadı. İlk olimpiyatında dördüncülük yaşayan Tuğsuz, için atletizm otoriteleri müthiş bir yetenek olduğu görüşünde birleşti. Eda’nın sadece kol  gücüyle atış yaptığı ve tekniğini biraz daha geliştirdiğinde 2024’te madalya kazanacağını söylediler.

ŞAŞMA’DAN GURUR FİNALİ

30 Eylül 1999’da Mersin’de dünyaya gelen Ersu Şaşma, 2021 yılının ocak ayında İstanbul’da gerçekleştirilen Salon Olimpik Deneme Yarışları’nda sırıkla atlamada, İzmirli atlet Ruhan İşim’in 23 yıllık rekorunu ele geçirmişti. Ersu, 5.71 atlayarak Işım’ın 1998’de ABD’nin Nevada eyaletindeki Reno kentinde yaptığı 5.70’lik rekoru kırmayı başararak, olimpiyatlara gelmişti. İsveçli Duplantis, Fransız Lavillenie gibi efsane atletlerin arasında ay yıldızı temsil ederek bize ayrı bir gurur yaşatan Ersu 5.70’i geçti ama 5.80’i başaramadı ve 10. tamamladı. Ama yıllar sonra çok zor ve teknik bir branşta ülkemiz temsil edilmiş oldu.

 

Banner Content