2024/11/21 at 10:41 AM
Banner Top

Altay’ın 18 yaşındaki forvet oyuncusu Kazımcan Karataş, Türkiye U18 Milli Takımı’nın hazırlık kampına davet edildi.
Altay altyapısından yetişen ve 2019-2020 sezonunun başında siyah-beyazlı kulüple profesyonel sözleşme imzalayan Kazımcan Karataş, Türkiye U18 Milli Takımı’nın 15-25 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da yapacağı hazırlık kampı aday kadrosuna davet edildi.
Genç oyuncusunun milli takım kampına çağrıldığını sosyal medya hesabından duyuran siyah-beyazlı kulüp, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Kazımcan’ı gönülden tebrik ediyor, yürekten başarılar diliyoruz.”
Genç forvet daha önce Türkiye U17 Milli Takımı formasıyla 7 maça çıkmıştı.

VAHAP ÖZALTAY ANILIYOR

Öte yandan Altay efsanesi Vahap Özaltay vefatının 56. yılında saygıyla anıldı. Altay Sosyal Dayanışma Derneği, Özaltay’ı her yönüyle çok iyi anlatan bir paylaşımda bulundu:

Avrupa’ya transfer olan ilk Türk futbolcu unvanına sahip, Türk sporunun ve Altay’ın efsane ismi Vahap Özaltay, Altay forması ile 1931 yılının sonuna kadar 8 kez İzmir Ligi’ne katıldı. Bunların 5’inde şampiyonluk yaşadı. Özaltay, Altay Kulübüne olan sevgisini, soyadı olarak alarak gösterdi. Efsane sporcu, 1934’te soyadı kanunu çıkınca, milli mücadelede İzmir’e ilk giren süvarilerin komutanı Miralay Fahrettin Bey’e Atatürk tarafından “Altay” soyadını verilmesi ve bunun başka kimseye verilmemesi üzerine, “Özaltay” soyadını almayı tercih etti.

Futboluyla adeta fırtına gibi esen Özaltay, İstanbul kulüplerinin de takip ettiği bir oyuncu oldu. Bu başarılı performansı kendisini, 1932 yılının ilk günlerinde o dönem Fransa’nın önemli ekiplerinden Racing’e taşıdı. Paris ekibiyle anlaşan Özaltay, yurt dışına profesyonel sözleşme ile transfer olan ilk Türk futbolcu unvanını alırken, Fransa’da ise özellikle attığı kafa golleri nedeniyle taraftarların sevgilisi olmayı başardı. Racing takımında oynarken Fransa karmasında İspanya’ya karşı oynama fırsatı yakalayan Vahap Özaltay, bu maçta hem Barcelona hem de Real Madrid’in efsaneleri arasında yer alan kaleci Zamora’ya gol atarak adından söz ettirdi. Fransa’da futbol oynadığı zamanlarda İngiliz antrenörlerle çalışan ve dönemin en popüler oyun sistemi “WM” formasyonunu öğrenen Özaltay, bu sistemi Türkiye’ye döndükten sonra da çalıştığı takımlarda uyguladı.
İstanbul Taksim Stadı’nda 5 Kasım 1932’de Bulgaristan’la oynanan müsabakada ilk kez milli formayı giyen Vahap Özaltay, Altaylı Hamit ve Karşıyakalı Vahi’den sonra Türkiye Milli Takımı’na İzmir’den davet edilen üçüncü futbolcu oldu.

Başarılı futbolcu, Fransa’da getirilen yabancı oyuncu kısıtlamasının ardından bu ülkenin uyruğuna geçmek istemeyince, yeniden memleketinin yolunu tuttu ve Altay’a döndü. Özaltay, bu dönemde 7 Nisan 1940 tarihinde Altay’ın ilk yarıda 4-0 geriye düştüğü ancak 5-4 kazandığı Galatasaray maçında adını tarihe yazdırdı. Bu maçta galibiyet golü dahil meşin yuvarlağı 4 kez filelere göndermeyi başaran Vahap Özaltay, unutulmayacak bir performansa imza attı.. Söz konusu karşılaşmada İzmir ekibinin diğer golünü ise başarılı forvetin kardeşi Saim Özaltay kaydetti. Futbolculuğunun ardından yeşil sahalardan kopmayıp teknik direktörlük yapan ve “Futbol Nasıl Oynanır” kitabını yazan Özaltay, antrenör olarak 1954’te Ordu Milli Takım ile “Ordulararası Dünya Şampiyonu” olmayı başardı.

Vahap Özaltay, 10 Haziran 1965 tarihinde çok sevdiği kulübünün genel kurulunda konuşma yaptıktan sonra kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Alsancak’ta isminin verildiği Vahap Özaltay Meydanı’nda büstü bulunan ve kentte feribot dahil birçok yerde adı yaşatılan 7 çocuk babası efsanevi futbolcunun eşi İkbal Hanım ise 2003 yılında hayatını kaybetti.

Banner Content