2024/11/21 at 10:32 AM
Banner Top

Altınordu’nun ve Türk futbolunun efsane isminin ölümünün ardından 41 yıl geçmiş. Sait Altınordu’yu 17 Kasım 1978 tarihinde 66 yaşında kaybetmiştik.

(Sait Altınordu için bu yazıyı geçen yıl derleyip, kaleme almıştım. Onun aziz hatırası önünde saygı ile bir kez daha eğilmekten son derece mutluyum. Sait Altınordu, sadece soyadını aldığı Altınordu’nun değil, İzmir ve Türk Futbolu’nun gelecek kuşaklara miras bıraktığı en büyük hazinelerden biridir. Ruhu şad olsun – SUAVİ YARDIMOĞLU)

Üsküdar’da 24 Nisan 1912’de doğan Sait Altınordu, 17 yaşında Altınordu formasını ilk kez kuşanırken, tam 27 yıl kırmızı-lacivertli formayı sırtında taşıdı. İstanbul’dan gelen bir çok cazip teklife rağmen Altınordu’yu bırakmadı. Sait Altınordu, dünyada bir kulüpte en çok forma giyen futbolcu ünvanını aldı.
1912 yılında İstanbul’da doğan Sait Altınordu 1929’da Altınordulu oldu ve İzmir ekibine inanılmaz bir vefa ile bağlanarak kırmızı-lacivertli formayı hiç çıkarmadı. İstanbul’dan gelen cazip teklifler onun Altınordu sevgisinin üzerine çıkamadı.
1936 Berlin Olimpiyatları’nda Hitler’in huzurunda Türk Milli Takımı’nda yer alırken, Almanya onu ayakta alkışladı ve Taksim Stadı’nda Macaristan’a karşı oynadığı futbolla, futbolun efsanesi Ferenc Puskas’ın büyük beğenisini kazandı.

Efsane milli futbolcu, orta sahada eski futbol deyimiyle (sağ iç) ve 8 numaralı forması ile oynardı. Sait Altınordu’nun 8 numarası adeta onunla özdeşleşmişti ve bu forma idol olmüştü.
Taçsız kral Metin Oktay’ın da idolüydü 8 numaralı Sait Altınordu… Metin Oktay futbola bu yüzden 8 numaralı formayla başlamıştı. Oktay, onunla ilgili şunları söylemişti:
“Yünleri, paçavraları kuzu derisiyle dikip futbol topu yapardım. Sert olurdu o toplar, iyi de zıplardı. Mahalle maçlarında kimimiz Vahap Özaltay olurdu, kimimiz Sait Altınordu, kimimiz de Fuat Göztepe. Ama ben hep Sait olurdum. Damlacık’ta 8 numaralı formayı giydim. Çünkü 8 numara Sait Altınordu’nun forma numarasıydı. O çocukluğumun kahramanıydı. Büyüdüğüm zaman hep onun gibi olmak isterdim.”
Sait Altınordu’nun 8 numaralı forması yıllar geçse de unutulmadı. Öyle ki şimdilerde Ada’da top koşturan ve Milli Takım’ın da değişmez savunmacılarından olan, Altınordu’nun yetiştirdiği genç yetenek Çağlar Söyüncü Milli Takım’a ilk kez çağrılırken, Fatih Terim, ona Sait Altınordu’nun 8 numaralı formasını vererek bir jest yapmıştı.

Sait Altınordu henüz 17 yaşında Altınordu formasını ilk kez giymişti, bir daha da sırtından hiç çıkarmadı. Dile kolay Tam 27 yıl. Evet bu bir dünya rekoruydu. Sait Altınordu bir futbol takımında en uzun süre forma giyen oyuncu ünvanını taşıdı onur ve gururla… Altınordu’yu ve formasını öyle sevmişti ki, soyadı kanunuyla beraber kendine Altınordu soyadını aldı ve kırmızı lacivertli kulübün simgesi oldu.

Altınordu formasıyla toplamda 847 maça çıktı, 4 kez milli formayı giydi. 37 kez yabancı takımlara karşı özel ve temsili karşılaşmalarda görev yaptı.
Sait Altınordu’nun ilginç bir özelliği vardı. Maçlara uğuru olan hindisiyle çıkar, oyun başlarken hindiyi kenara koyar ve tribünlere seslenirdi:
“Kaç gol atayım?” O bir gol atınca seyirci ikincisini de isterdi. Sait Altınordu futbolu bıraktıktan sonra, Altınordu’nun bir başka efsanesi Amigo Sarı Yaşar bu olaya ithafen bir slogan buldu:
“Bir baba hindi, olaydı şimdi, atardı Baba Sait…” Daha sonra tribünlerde farklı bir şekilde söylenmeye başlayan “Bir Baba Hindi” tezahüratınının da esin kaynağı Sait Altınordu’dur.
Altınordu’nun ve Türk futbolunun efsanesini, 40 yıl önce 1978 yılında 17 Kasım’da kaybettik. Altınordu’nun 91. kuruluş yıldönümü etkinliklerinde, 2014 yılı sonunda Sait Altınordu’nun heykeli Alsancak Gar önüne dikildi. Heykel, Sait Altınordu’nun 1935 yılında Taksim Stadı’ndaki Türkiye Şampiyonası finallerinde Eskişehir Demirspor’a attığı golü canlandırıyordu. Heykel, daha sonra onu idol belleyen Metin Oktay’ın adını taşıyan Torbalı’daki tesise de dikildi. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni alınan vapurlardan birine de Sait Altınordu adını verdi. Seyit Mehmet Özkan başkanlığındaki Altınordu yönetimi Yeşilyurt’taki yerleşkeye onun adını vererek, zaten onun ismini ölümsüzleştirmişti.
Işıklar içinde uyu Sait Altınordu… Adın ve benliğin yüreklerimizde ve Türk Futbolu’nun kalbinde sonsuza dek yaşayacak.

Banner Content
Tags: , ,

Related Article

0 Comments

Leave a Comment