2024/11/21 at 10:31 AM
Banner Top

Milli Mücadele’nin en önemli kahramanlarından, Karşıyaka Spor Kulübü’nün Kurucu Başkanı Kadızade Zühtü Işıl, 36. ölüm yıl dönümünde saygı ve minnetle anılıyor.

Karşıyaka Belediyesi’nin, 1985 yılındaa vefat eden ve vefatının ardından Bornova Hacılarkırı Mezarlığı’na gömülen Zühtü Işıl’ın mezarını Karşıyaka’ya taşımasının ardından yıllar sonra “doğduğu topraklara’ emanet edilen Işıl, Karşıyakalılar’ın kalbinde yaşıyor.

Kulübün resmi hesabında ise şu ifadeler yer alıyor:

“Aramızdan ayrılışının 36. yılında, Kurucumuz Zühtü Işıl’ı saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz. Kadızade Zühtü Işıl’ın yaktığı meşalenin ışığında; Karşıyaka, sen çok yaşa!”

IŞIL’IN AĞZINDAN KURULUŞ

“1908 Meşrutiyet inkılabı olduğunda bizim nesil 10-15 yaşlarında idi. Hürriyet, adalet, musavvat, uhuvvet diye dört inanç doğmuştu…. Memleket bizimdi, fakat hakim olan Türkler’den başkaları idi. Ticareti, sanayii herşeyi Türkler’den başkaları için bir nimetti. Hürriyet ilanı ile “Türküz” diye övünmek ihtiyacını yavaş yavaş duymaya başladık. Her sahada duyulan bu ihtiyaç bizi sporda örgütlenmeye itti…

İzmir’de Rumlar’ın Panyanios, Apollon ve bir çok kulüpleri vardı. Bornova’da İngilizler’in kendi aralarında kurduğu bir takımları vardı. O tarihte biz de aramızda para toplayarak top aldık. Kısa pantolonlarla o günün sahası olan Osmanpaşa Camii yanındaki ilk mektebin bulunduğu yerin bitişiğindeki arsada oynamaya başladık…

Beş altı arkadaş, aramızda bir topluluk kurmaya, ilk defa o günlerde bu arsada karar verdik. Ağabeyim Kadızade Raşit, teyzezadem Süreyya İplikçi, ben, Refik Civelek, Osman Nuri,Örnekköylü Hüseyin bir zeytin ağacı altında hafif yağmurlu bir günde biz de bir kulüp kurmayı tasarlamıştık. İçimizdeki milli heyecan bir yangın gibi ateş almıştı. Bizlere Hüsnü Tonak, Tahir Bor, Fevzi Fikri Altay, Sezai Çulcu da katıldı.
2-3 ay sonra bu topluluğumuzu daha çok canlandırmayı düşündük. Bu bizim için bir özlem olmuştu. İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne müracaat ettik. Bizi olumlu karşıladılar ve bir oda tahsis ettiler.

Bu büyük bir ümit olmuştu. Haftanın birkaç günü akşamları burada toplanıp tasarladıklarımızı büyüklerimize iletiyorduk. Onlardan büyük teşvik görmeye başlamıştık. Bir müddet sonra vilayete müracaatla hukuk müşavirliği kanalı ile kulübümüzü “Karşıyaka Mümaresei Bedeniye Kulübü” ismi altında teşekkül etmiş oluyordu. KSK artık doğmuştu. Tarih 1 Kasım 1328 yani 1912 idi.”

Banner Content
Tags: , , ,

Related Article